Ying De Hong Cha
Ying De Hong Cha je odličan kineski crni čaj iz pokrajine Guangdong. Slobodno ga mogu nazvati desertom među kineskim crnim čajevima. Nije toliko uobičajen u ponudama čajoteka, iako bi s punim pravom to trebao postati.
Naziv: Ying De Hong Cha
Prodavač: Jing Tea Shop
Vrsta: kineski crveni/crni čaj

Jednom davno, pisala sam temu o ovom čaju i slučajno je obrisala. Pokušaj broj dva. Da prekinem na dan-dva lanac tema o oolong čajevima, nema boljeg od ovo zanimljivog crnog čaja. Ying De Hong ili Ying De crni čaj (u doslovnom prijevodu Ying De crveni čaj).

Ying De Hong Cha

Ying De Hong Cha – opis

Ying De Hong (kin: 英德红, pinyin ying1 de2 hong2) dolazi iz grada Yingde, kineske pokrajine Guangdong. Prvi je put predstavljen 1959. godine, a trenutno je vrlo poznati kineski crni čaj. Dolazi i pod drugim imenima koja sva redom uključuju riječi ying, hong, yingde ili Guangdong Black Tea. Ipak, vodite računa da nije svaki crni čaj iz pokrajine Guangdong – Yingde Hong. Drugi vrlo učestali naziv je Ying Hong No.9 ili Yind De No.9, Red Tea No.9. Naziv dolazi od sorte, Ying Hong #9.
Ying De Hong Cha

Zanimljivi su znakovi za grad Yingde. Ying (英) znak je koji se (između ostalog) koristi za Englesku, dok je De (德), znak koji se korisi za Njemačku.

Cijena čaja ovog prodavača je oko 110 kuna za 100 grama. Priprema je s vrućim vodom, pustite za zavrije i ostavite nekoliko trenutaka da se ohladi. Prvi i drugi put jedna minuta, svako sljedeće nešto duže. Ovaj čaj je jako zahvalan za višestruko prelijevanje. (Napominjem, ovo nije pravilo već preporuka!).

Ying De Hong Cha
Suhi listići su tanki, narolani, dugi, od tamno smeđe prema žutoj boji. Stavljeni u zagrijani čajnik imaju neodoljiv miris na zrelo voće, čokoladu, karamelu, med, pomalo alkoholni, na crveno vino. Tek nakon drugog prelijevanja se taj alkoholni miris polako gubi i prevladava miris prezrelog voća i slatki čokoladni okus. Iznimno je zahvalan za pripremu, nema ni trunke gorčine i barem 4 prelijevanja biti će jednako izvrsna, punog okusa. Boja je intenzivno crvena prema smeđoj, posebna, guste teksture, zadnjih par kapi iz čajnika doslovno oboji ostatak, šireći se kao mrlja. U pravoj šalici jako je očit zlatni krug na površini oko stijenke šalice. Tek nakon četvrtog prelijevanja okus i miris malo izblijede. Ovo je vjerojatno jedan od “najdugovječnijih” crnih čajeva, s kojim možete postići jako puno prelijevanja.
Ying De Hong Cha

Zaključak

Cijena ovog čaja prilično je visoka za jedan crni čaj. Sasvim je dobar, zahvalan za pripremu i dobar s mlijekom. No, ne bi bio moj prvi izbor među crnim čajevima, posebno radi cijene. Dobar je za svakodnevno ispijanje, pogotvo ljubiteljima kineskih crnih čajeva (s izuzetkom onih koji preferiraju lapsang souchong varijantu koja se prodaje kod nas). Ako uzmemo u obzir način pripreme crnog čaja kod nas, i da nismo navikli na više od šalice, dvije crnom čaja, ovaj čaj je možda prevelika investicija. Napominjem, uzevši u obzir i cijene kod drugih čajoteka na internetu, ova cijena nije ni toliko visoka.
0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2017] Tea Chronicles Hosting: Orbis d.o.o.

Menu Title

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account