Silver Needle - Čajevi.hr

Silver Needle bijeli kineski čaj jedan je od najpopularnijih bijelih kineskih čajeva. Ne čudi stoga da se može pronaći u većini čajoteka.

Naziv: Silver Needle
Prodavač: Čajevi.hr
Vrsta: kineski bijeli čaj

Drugi nazivi: Bai Hao Yin Zhen, Yin Zhen

Silver Needle bijeli kineski čaj – opis

50 grama košta 69 kuna. Ovo je izuzetno visoka cijena za naše tržište za jedan čaj bez opisa. To je otprilike sve što znamo o ovom čaju, ne piše ni godina berbe, ni mjesto porijekla. U Kini se Silver Needle proizvodi na više lokacija, u mnogo razina kvalitete.

Silver Needle - Čajevi.hr

Priprema

Nikad ne bih pripremala ovaj čaj na način kako preporučaju na stranici – 13 grama na litru vode, temperatura oko 75-80 stupnjeva, 3-5 minuta. Koristiti čaj koji toliko košta za pripremu na litre je krajnje nesmotren čin. Poanta ispijanja čaja trebalo bi biti opuštanje i uživanje, promatranje listića ali i svih nijansi okusa i mirisa, prepuštanje procesu pripreme, davanje vremena za jedan mali ritual. No, zašto navode upravo ovakvu pripremu, saznajte čitajući dalje.

Pripremala sam ovaj čaj baš kao i jučerašnji Silver Needle. 45 sekundi, 60, pa 120. Preskočila sam 90 sekundi iz jednostavnog razloga – nedostatak okusa. Temperatura 80 stupnjeva.

Silver Needle - Čajevi.hr

Čim se otvori vrećica miris je očit, i to prigušeni, duboki, ispod sve te zagušljivosti osjeća se neka slatkoća. No, u njemu nema niti trunke svježine. Listići imaju mnogo pupoljaka, više su svilenkasti, teški, kruti i grubi. Tamnije zeleno-bijele i žućkasto-smeđe boje. Nema toliko potrganih listića. U usporedbi s prošlim čajem, uopće nisu pahuljasti a dlačice nisu jako izražene. U zagrijanom čajniku dobivaju izuzetno odbojan miris – ukiseljeno slatki, dimljeni i jako zagušujući i teški. Nema u njemu trunke svježine ni onih laganih zelenih nota i mirisa svježeg sjena, samo miris loše skladištenih starih listića loše kvalitete. Već nakon prvog prelijevanja dobivaju tamnu zelenu i smeđu boju. Čaj je blijedi, žuto smeđi a okus gotovo u potpunosti nedostaje. Kao topla voda s nekim naznakama okusa vlažnog papira. No, drugo prelijevanje to popravlja. Okus postaje toliko loš da sam ga odmah izlijala. Boja je tamnija žuto-smeđa, Memljiv, to je najbolji opis okusa. Mnogo jači, ostavlja neki slatkasti podokus, koji tek malo prekriva loše iskustvo. Treće prelijevanje od dvije minute daje nešto slično drugom, no u blažoj varijanti. Najbolja usporedba je s iskorištenim listićima. Dobar Silver Needle i nakon nekoliko sati daje prekrasan svjež miris, dok ovaj čaj daje samo miris teških ukiseljenih starih listića.

Silver Needle - Čajevi.hr

Silver Needle bijeli kineski čaj iz čajoteke Čajevi.hr priuštio mi je jedno jako loše iskustvo. Moram priznati da sam se potajno nadala kako će ovaj čaj ipak biti dobar. Nekako su mi sve one loše verzije po dolar za 50 grama s eBaya (probala sam tisuće čajeva, istražujući kvalitetu i ponudu), nude mnogo bolje iskustvo.

0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2017] Tea Chronicles Hosting: Orbis d.o.o.

Menu Title

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account