Rui-Feng Jin Xuan milky oolong tea

Rui-Feng Jin Xuan milky oolong je gao shan čaj s planine Ali, solidnog okusa i mirisa koji vuče na zelenu stranu. Dobar je izbor kao svakodnevan čaj za one kojima se ne da previše gnjaviti s pripremom.

Naziv: Rui-Feng Jin Xuan
Prodavač:Tea from Taiwan (Tajvan)
Vrsta: tajvanski oolong čaj

Rui-Feng Jin Xuan milky oolong – opis

Podsjetimo, jin xuan ili milky oolong je čaj koji u pravilu dolazi s visokih nadmorskih visina, uzgaja se u Tajvanu iz sorte jin xuan. Postoje i umjetno aromatizirani milky oolong čajevi koji se uglavnom uzgajaju na nižim nadmorskim visinama a sadrže mliječnu aromu. Nikakvo mlijeko nikad nije uključeno u proizvodnju milky oologa.

Rui-Feng Jin Xuan milky oolong tea

Rui-Feng Jin Xuan milky oolong teaRui-Feng Jin Xuan milky oolong dolazi s planine Ali (Ali Shan gao shan čaj), nadmorske visine 1200 metara. Listići su blago prženi što dodatno pojačava aromu. Cijena je 12 USD za 75 grama što je oko 80 kuna. To je zaista prilično niska cijena za jedan gao shan čaj iz prodavaonica koja garantira kvalitetu svojih čajeva.

Listići izgledaju lijepo, mat žuto-zeleni prema tamnijoj zelenoj, sitniji, s mnogo grančica ali dosta ujednačeni u veličini, Miris je prilično zeleni, travnati, u vrućem čajniiku puni i topli, blago cvjetni sa svježe-zelenom pozadinom.

Priprema

Prelijevanja od 30,35,45,55,90,150 sekundi. 7 grama listića, gaiwan od 150 ml, temperatura oko 90-95 stupnjeva, prvo ispiranje.

Rui-Feng Jin Xuan milky oolong tea

Rui-Feng Jin Xuan milky oolong teaNakon prvog ispiranja ovaj čaj odmah otkriva duboki mliječni miris sa snažnom zelenom pozadinom. Taj miris postaje još jači nakon prvog prelijevanja, nema gotovo nikakvih slatkih tonova, već planinska svježina. Travnata svježina postaje još očitija nakon petog prelijevanja, mliječne note polako nestaju, ali listići još uvijek nisu ni približno iskorišteni. Jako se lijepo otvaraju, ujednačeno, sitniji su i tamno zeleni.

Boja čaja je blijedo žuta, jača, malo punije teksture, ima tek blago mliječni okus, svileni, s naznakama trpkosti. 30 sekundi je ipak malo premalo, Drugo je mnogo slađe, i na završetku se osjeća ponovno lagana oštra trpkost koja istog trena rezultira slatkim okusom.

Rui-Feng Jin Xuan milky oolong teaJa sam iz ovog čaja htjela izvući maksimalno, no mislim da bi mu mnogo bolje odgovarala 2-3 duža prelijevanja nego mnogo kratkih. Već se od četvrtog počinje osjećati iskorištenost koja je u petom itekako očita.Ono što je najizraženije kod ovog čaja je dugi slatki okus koji ostaje u ustima.

Iskorišteni listići su sitniji, dosta ih je odvojeno od grančica, grančice nisu duge, uglavnom s dva-tri listića i pupoljkom.Izgledaju kao mali nered čija je jedina zadaća donijeti dozu svježeg planinskog zraka u toploj mirišljavoj šalici čaja.

Rui-Feng Jin Xuan milky oolong tea

Rui-Feng Jin Xuan milky oolong teaOvaj čaj je i dobar izbor za one koji žele čaj pripremati u šalici, za jedno dugo prelijevanje. Iako u opisu stoji kako sadrži više gorčine, ja je nisam primijetila. Tek naznake koje su ugodne, nikako nepoželjne.Dobar je izbor za početnike i nije kompliciran za pripremu, i dobar kao uvodni čaj u gao shan čajeve. Za one koji traže punije prirodne mliječne arome, ovaj čaj možda neće dati maksimum, no pružit će dodatni aspekt svijeta jin xuan čajeva.

Ako se uz to još pronađe i dobra knjiga, ovaj čaj je savršen za zimska večernja opuštanja.

 

Save

0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2017] Tea Chronicles Hosting: Orbis d.o.o.

Menu Title

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account