Teapot

Često čujem komentare kako je čaj dobar jedino za liječenje prehlade i to uglavnom neki voćni iz filter vrećice. Veliki problem, kao što sam već pisala, predstavlja neprepoznavanje kvalitete čaja ali i njegova priprema. Pet minuta u metalnom ili papirnatom filteru s vrućom vodom nikako ne preporučam, gotovo u nijednom slučaju. Evo i pet savjeta za kuhanje čaja o kojima je dobro voditi računa da čaj ispadne što je moguće bolji.

Nabavite dobar čajnik

Kako mi nemamo kulturu ispijanja čajeva, tako je i čajni pribor ograničen. Ipak, svima onima koji žele uvesti čaj u svoju dnevnu rutinu, preporučam da kupe barem jedan dobar čajnik. Kineski, japanski, korejski, engleski, sasvim je svejedno za početak, važno je da je kvalitetan i optimalnog volumena, npr. 200ml. Poželjno je da isti ima cijedilo bilo koje vrste, bilo da se radi o onom koje se može izvaditi ili samo rupicama kroz koje se listići ne mogu progurati. Preporučam kuhanje vode u kuhalu a ne u raznim lončićima koji se koriste za kuhanje drugih namirnica. Taj isti čajnik prije upotreba isperite vrućom vodom. Ne preporuča se korištenje perilice za suđe i deterdženta, naravno, ovisi o čajniku.

Teapot
Stavite dovoljnu količinu listića

Stavite dovoljnu količinu listića jer će premala rezultirati čajem s manje izraženim okusom. Nije dobro staviti ni previše čaja jer listići neće imati dovoljno prostora. Iz tog su razloga nepreporučljive i metalne kuglice. U početku se pridržavajte uputa, kasnije je to vrlo lako i procijeniti.

Pazite na temperaturu i vrijeme

Temperatura i vrijeme uglavnom su najveći krivac za odustajanje od čajeva. Uvijek je potrebno voditi računa o vremenu koliko ostavljate listiće u vodi i o temperaturi. Posebno treba paziti kod zelenih čajeva jer se oni najlakše zamjere početnicima.

Ne ostavljate listiće u čajniku duže od nekoliko sati, pogotovo ne na visokim temperaturama

Listiće koje želite ponovno iskoristiti ne ostavljajte u čajniku predugo. Ne morate ih iskoristiti odmah ali predugo stajanje će uništiti čaj pogotovo po ljeti. Probajte ga iskoristiti u roku od sat vremena. Neki čajevi najbolji okus pružaju tek prilikom drugog ili trećeg prelijevanja.

Pravilno raspodijelite čaj iz čajnika u šalice iz svakom prelijevanja

Koristite li veći čajnik i više šalica, uvijek ravnomjerno rasporedite čaj u šalice. Dakle, prvo prelijevanje raspodijelite u sve šalice, zatim drugo u sve šalice, itd, dok ih ne napunite. Tako će čaj u svim šalicama imati jednaki okus.

0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2017] Tea Chronicles Hosting: Orbis d.o.o.

Menu Title

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account