Ecceko matcha

Sigurno ste se susreli s mnogim nedoumicama prilikom kupovine matcha čaja – koja cijena, koja vrsta, koja zemlja, ili ste možda mislili da je matcha samo jedna. Donosim odgovore na neka od pitanja o matcha čaju.

Što je matcha?

Matcha (jap: 抹茶) je japanski zeleni čaj u prahu. Dobiva se iz čajnih grmića koji su rasli pokriveni, a prije usitnjenja u prah zove se tencha. O tenchi možete čitati ovdje: Tencha – gotovo nepoznati japanski zeleni čaj ili čajni poluproizvod.

Može li matcha biti jako jeftina?

Odgovor je – ne. Matcha je komplicirani čaj za proizvodnju i ako naiđete na 100 grama čaja za 50 kuna, to vrlo vjerojatno neće biti matcha nego usitnjena sencha. Ako se dobro sjećam, najjeftinija matcha bila je oko 40 kuna za 40 grama, najnajnajjeftinija, i to u Japanu. Sve one ebay verzije matche, nisu prava matcha
Ecceko matcha

 Ima li više vrsta matcha?

Odgovor je – da. Matcha ima mnogo vrsta i cijena će im ovisiti o kvaliteti. Kupujete li proizvod označen samo kao “matcha“, nikad ne znate što zapravo kupujete. Postoje tri osnovna razreda – ceremonijalna matcha, svakodnevna matcha i matcha za kuhanje. Ovu prvu nemoguće je pronaći u trgovinama kod nas. Druga oznaka koju možete vidjeti je usucha ili koicha koicha je vrlo visoke kvalitete i prvenstveno namijenjena za čajnu ceremoniju.

Ima li matcha rok trajanja?

Da. Rok trajanja trebao bi svakako biti naveden na pakiranju. Ovisno o pakiranju, najbolje bi je bilo čuvati u dobro zatvorenoj posebnoj posudici za matchu. Prije otvaranja može se čuvati i smrznuta ali onda je nikako nemojte koristiti odmah nakon “odmrzavanja”. Nakon što se pakiranje otvori, može se čuvati u hladnjaku (dobro zatvorena) ili na hladnom i tamnom mjestu, a trebala bi se iskoristiti u najviše 12 tjedana. Matcha može vrlo lako promijeniti okus i boju ako se ne skladišti na pravilan način. Boja bi trebala biti zelena – upadljivo zelena, intenzivno zelena, nikako blijeda ili žuta ili maslinasto zelena.
 Ecceko matcha

Kako se priprema matcha?

Priprema matche može biti hladna ili topla. Tradicionalna je svakako topla.S vrućom vodom, pripremiti se može na dva načina – usucha ili koicha. Usucha ili rijedak čaj i koicha ili gusti čaj. Tipična i učestalija svakako je usucha. Potrebna vam je prava zdjelica – chawan, žličica – chashaku i metlica – chasen. Ovo je najosnovniji pribor. Bez žličice možete, no služi kao mjera, bez zdjelice također – no doživljaj će sigurno biti lošiji (i rezultat), no bez chasena ne možete nikako. Usucha se priprema s oko 60-90ml vode od oko 80 stupnjeva, s jednim do dva grama čaja, brzim pokretima u obliku slova W dok se ne zapjeni. Koicha s druge strane može tražiti do 4 grama čaja na 30ml vode, nema pjene i koristi se matcha najviše kvalitete. No, najbolje je isprobavati i naći svoj savršeni omjer.
0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2017] Tea Chronicles Hosting: Orbis d.o.o.

Menu Title

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account