Medium Roast Dong Ding Oolong - Green Terrace Teas

Medium Roast Dong Ding Oolong iz Green Terrace Teas možda nije čaj po mojem ukusu, iako po mirisu oduševljava. Ovaj srednje prženi dong ding čaj sigurno će zadovoljiti ljubitelje prženih tajvanskih oolong čajeva.

Naziv: Medium Roast Dong Ding Oolong
Prodavač: Green Terrace Teas
Vrsta: tajvanski oolong čaj

Imam osobni problem s dong ding čajevima, nikako da nađem onaj koji bi mi odgovarao. Mislim kako su tajvanski oolong čajevi izuzetno dobri i šteta ih je pržiti. Iako gotovo svi redom imaju prekrasan miris, okus mi apsolutno nikako ne odgovara. To je slučaj i s ovim čajem.

Medium Roast Dong Ding Oolong - Green Terrace Teas

Medium Roast Dong Ding Oolong – opis

Medium Roast Dong Ding Oolong (kin: 中烘焙凍頂烏龍茶, pinyin: zhong1 hong1bei4 dong4ding3 wu1long2cha2) košta oko 85 kuna (13 dolara) za 50 grama i dolazi iz Nantou-a, Tajvan. Spada u srednje pržene čajeve, što je vidljivo iz boje listića. Oni su mat zeleni, s tek ponekim smeđim listićima, i kratkim žućkastim peteljkama. Dosta su teški iako su vrlo mali. Veličina kuglica govori kako će izgledati kad se rastvore.

Medium Roast Dong Ding Oolong - Green Terrace Teas

Miris suhih listića je kombinacija prženog, zelenog i svježeg mirisa, dobro ukomponiranih i vrlo skladnih. Tek na duboku udah osjeti se izuzetno topla i orašasta nota s notom duboke slatke karamele i zrelog voća. Tu otprilike moje oduševljenje staje.

Priprema

Priprema tajvanskih oolonga gotovo je uvijek vrlo jednostavna. 5 grama čaja bit će dosta na količinu do 200ml vode. Temperatura oko 95 stupnjeva. Za potrebe teksta iskoristila sam nešto više listića. Početno ispiranje od par sekundi pojačat će odličan topli orašasti miris koji su listići poprimili u zagrijanom čajniku. Nema ni trunke onog lošeg prženog mirisa koji čajevi lošije kvalitete mogu imati. Prvo prelijevanje 50 sekundi rezultirat će čajem žuto-smeđe boje i nekog nedorečenog okusa. Ima u njemu dosta trpkosti, a sva ona aroma listića kao da se sakrila. Baš zbog tog tipičnog okusa dong ding čajeva, nikako im ne mogu pokloniti svoje oduševljenje. Drugo prelijevanje od 40-ak sekundi rezultirat će čajem zeleno-žute boje, ponovno s dozom trpkosti ali i izuzetno slatkog podokusa koji nažalost, ne traje previše dugo. Listići još uvijek imaju prekrasan miris koji polako gubi intenzivnu orašastu notu.

Medium Roast Dong Ding Oolong - Green Terrace Teas

Iskorišteni listići su potrgani, s mnogo rupica i oštećenja, što je karakteristika prženog oolonga. Prilično su mali s tek ponekim kompletnim grančicama s dva-tri listića i pupoljkom. Vizualno ne izgledaju tako lijepo, što je također karakteristika prženih oolong čajeva. Dugo zadržavaju miris, i iskoristivi su barem 5 puta, ovisno kako ga pripremate.

Medium Roast Dong Ding Oolong - Green Terrace Teas

Zaključak

Medium Roast Dong Ding Oolong je dobar za svakodnevno ispijanje, u kišne dane ili kad se zaželite nestandardnog zelenog okusa. Preporučam da se pije vruć jer prilično gubi na okusu s hlađenjem. Cijena je pristojna (ako pogledamo općenitu online ponudu čajeva), iako ovaj čaj nikako ne bih nazvala posebnim ili favoritom. Najbolji bi bio za one koji vole dong ding čajeve, njima može ponuditi mnogo više nego početnicima.

Medium Roast Dong Ding Oolong - Green Terrace Teas

0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2017] Tea Chronicles Hosting: Orbis d.o.o.

Menu Title

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account