Lishan Black Tea
Pročitajte o čaju Li Shan Black Tea koji se našao u društvu gao shan oolong čajeva. Netipični tajvanski crni čaj pravo je osvježenje među crnim čajevima. Opis, priprema i okus vrlo kvalitetnog crnog čaja s tajvanske planine Li.
Naziv: Li Shan Black Tea

Prodavač: Green Terrace Teas
Vrsta: tajvanski crni čaj

Li Shan Black Tea

Još nisam stigla predstaviti Li Shan gao shan oolong čajeve, no tri već čekaju svoj red. I dok su oolong čajevi s planine Li vrlo poznati, postoji i crni čaj s iste te planine. Može se naći u nekoliko online prodavaonica, a danas predstavljam onaj iz Green Terrace Teas. Cijena mu je oko 135 kuna za 50 grama (19.50 dolara). Ovaj čaj raste na izuzetno visokoj nadmorskoj visini – 2000 metara. Ta je visina rezervirana gotovo isključivo za neke od najskupljih tajvanskih oolong čajeva kao što je Da Yu Ling, Cui Fong, itd. i to gotovo isključivo na planini Li.

Lishan Black Tea

Li Shan Hong Cha (kin: 梨 山紅茶, pinyin: li2 shan1 hong2 cha2) u prijevodu ima vrlo zanimljivo ime. Lishan ili Li Shan naziv je planine, tj. Li znači kruška, dok Shan znači planina. Hong, kao što sam više puta napominjala znači crveno, a označava čaj – crveni čaj. Crveni čaj u kineskom je jeziku ono što mi zovemo crni čaj.

Već sam predstavila nekoliko crnih tajvanskih čajeva, i svi su redom bili odlični. Ipak, razlika je očita odmah nakon otvaranja vrećice. Miris neodoljivo podsjeća na jače indijske ili afričke crne čajeve, a na pamet mi je odmah pao Twiningsov čaj Prince of Wales. No, to je samo prvi doživljaj. Kasnije se mnogo toga mijenja. Listići su prekrasni, dugi, sivo crni sa svjetlijim grančicama.

Lishan Black Tea

Glavno pravilo kod pripreme crnog čaja je sljedeće: što su veći listići, potrebno ih je više.

Kako se crni čaj našao u carstvu oolong čajeva?

Odgovor je vrlo jednostavan i zanimljiv. Kad kvaliteta berbe nije bila dovoljno dobra za proizvodnju oolong čaja, tj. ti čajevi su bili previše gorki i nisu zadovoljavali visoke kriterije gao shan čajeva, proizvodnja crnog čaja bila je logičan odgovor. Ne samo da su uspjeli napraviti odličan crni čaj, već je on jedan od boljih koje svijet čaja ima za ponuditi.

Li Shan Black Tea
Priprema

Li Shan Black TeaVoda temperature 90-95 stupnjeva. Za ovaj sam čaj iskoristila vrlo zanimljiv način pripreme, svaki puta po 30 sekundi. Rezultat me oduševio. Ne samo da listići mijenjaju karakter svakim novim prelijevanjem, već je ono tako puno i aromatično da bi se vrlo vjerojatno dopalo i onima koji ne vole crni čaj. Svaki put kad imam prilike piti ovakve čajeve, obećam samoj sebi da više nikad neću dati 8 kuna za “cenzura” crni čaj u kafiću, Priznajem, i ja nekad popustim, pa u trenutku ludila popijem takav čaj. Prvo prelijevanje rezultirat će blagim čajem, bez trunke gorčine ali punog slatkog okusa. mješavina grožđa, šljiva i meda. Drugo će istaknuti više cvjetne note. U trećem je začudo prisutna čak i citrusna nota, iako blaga, uočljiva je. Boja je isprana karamela, no teško se može predočiti slikama. Na slici je očito i kako boja uvelike ovisi o vrsti šalice koja se koristi – boja i volumen igraju veliku ulogu. Listići se mogu iskoristiti bar šest puta. Zanimljivo je kako nakon svakog prelijevanja, ne gube intenzitet. Može se pripremiti i sa dužim prelijevanjima, od minute, dvije minute itd. No šteta bi ga bilo samo prelijati vrućom vodom i ostaviti pet minuta.

Ne bih ga nazvala svakodnevnim čajem, zato što mi je uvijek žao koristiti one najkvalitetnije čajeva kad nemam previše vremena za pomnu pripremu. U toplu ljetnu ili jesensku večer, kad je potrebno opuštanje uz nešto slatko ali zdravo, ovaj čaj je idealan. Cijena mu je itekako opravdana, zbog uzgoja, okusa, ali i broja prelijevanja koje se iz njega može izvući. Green Terrace Teas navodi jednu odličnu preporuku – za sve one koji nikad nisu probali kvalitetan crni čaj, ovaj čaj je idealan. U potpunosti se slažem, nema konkurenta u niti jednom čaju dostupnom na našem tržištu.
0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2017] Tea Chronicles Hosting: Orbis d.o.o.

Menu Title

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account