Jin Xuan Milk Oolong
Može li se od Jin Xuan Milk oolong čaja iz čajoteke Eco-Cha puno očekivati, ima li nadmorska visina veze s okusom i proizvode li se samo oolong čajevi od ove sorte, pročitajte u članku.
Naziv: Jin Xuan Oolong
Prodavač: Eco-Cha
Vrsta: tajvanski oolong

Jin Xuan Milk oolong opis

Nakon jučerašnjeg uvoda u temu o jin xuan čajevima, slijedi recenzija prvog jin xuan čaja, onog s nižih nadmorskih visina. Cijena za 20 grama je 2 dolara a za 75 grama samo 50-ak kuna (7 dolara). Mala napomena u vezi linka na vrhu, kako na stranici ne mogu pronaći detalje o Jin Xuan oolong čaju iz zimske berbe (vjerojatno je rasprodan), stavila sam link na detalje o proljetnom.

Mehanički ubrani listići na nadmorskoj visini 400 metara, zimska berba, niskog stupnja oksidacije. Sama nadmorska visina i način ubiranja odmah su očiti i u cijeni čaja. Mehaničko ubiranje mnogo je jeftinije i kraće od ručnog ubiranja listića. No listići su često polomljeni, ne može se posvetiti određena pažnja pri ubiranju, te su takvi čajevi redoviti jeftiniji i smatraju se inferiornijima od onih ručno ubranih. Naravno, svaki će prodavač naći idealno opravdanje za metodu koju koristi. Ovo im nije zamjerka, jer cijena sasvim odgovara karakteristikama ovog čaja.

Jin Xuan Milk Oolong
Ovo je nearomatizirani jin xuan čaj, što znači da mu nisu dodane nikakve mliječne arome. Budući da raste na samo 400 metara, za očekivati je mnogo suptilniji okus nego u gao shan čajeva. Ako još niste, predlažem da pročitate temu o Milky oolong čajevima.

Jin xuan sorta ne koristi se samo za proizvodnju oolong čajeva. Postoje i crni i zeleni čajevi proizvedeni od iste sorte. Osim u Tajvanu, jin xuan sorta uzgaja se i u Kini, Tajlandu, Vijetnamu…

Jin Xuan Milk Oolong

Radi se dakle, tipično, o zarolanom oolong čaju, kuglice su svjetlije zelene boje, ujednačene boje, izgledaju svježe. Možda jedina zamjerka je to da prilikom otvaranja vrećice neće vas zapuhnuti nikakav miris čaja, već neki zagušljivi miris koji pridodajem ambalaži.

Priprema

85-92 stupnjeva, 5 grama čaja na 200ml vode, dvije do tri minute (ja sam svoj pripremala dvije i pol minute). Svako sljedeće po 30 sekundi više. Najbolje bi bilo da koristite gaiwan ili pravi čajnik. Jednom stavljeni u zagrijani čajnik, listići imaju blagi miris kruha. Iako se radi o unroasted varijanti. ne mogu si pomoći a da ne osjetim blage blage arome roasted oolong čajeva. Kasnije, očita je blago mliječni miris pomiješan s cvjetnim notama i naznakama svježine na kraju. Takav mu je i okus, blagi ali puni, s jače izraženim cvjetnim notama. Miris sadrži više slatkoće od okusa a slatki podokus pomiješan sa zelenim, kratko traje. Čaj je žute boje, samo malo prema zelenoj, između transparentnog i mutnog. Listići se mogu iskoristiti tri-četiri puta. Imaju puno grančica, puno polomljenih listića, pupoljaka čajnih cvjetića, pupoljaka listića…

Jin Xuan Milk Oolong
Jin Xuan Milk Oolong
Zimska berba za zimske dane, najbolja je preporuka za ovaj čaj. Ja bih ovaj čaj nazvala svakodnevnim zimskim čajem, nije jedan od onih koji zadivljuju, ali vas neće ni razočarati. Jin Xuan Milk oolong iz čajoteke Eco-Cha je jedan od onih čajeva koji mogu biti vrlo dobar odabir za sve ljubitelje zelenih oolong čajeva, ali će vjerojatno razočarati one koji traže intenzivni mliječni okus ili su navikli na umjetno aromatizirane milky oolong čajeve.
Jin Xuan Milk Oolong
Žao mi je što nisam zabilježila dva umjetno aromatizirana jin xuan čaja koja sam imala prije dvije godine. Jedan je bio uspješno aromatiziran, drugi neuspješno. I dok je kod jednog aroma bila jaka, izuzetno mliječna, kasnije su prelijevanja ipak otkrivala i pravu narav čaja. Ono početno bilo je najjače. Već i sami listići toliko su jako mirisali da nije bilo zabune. No, drugi je bio loše aromatiziran, s isto tako intenzivnom aromom ali i ustajalim, malo i gorkim okusom.
0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2017] Tea Chronicles Hosting: Orbis d.o.o.

Menu Title

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account