Pet čajeva koje bi svaki ljubitelj čaja trebao probati

Pet čajeva koje bi svaki ljubitelj čaja trebao probati: lista čajeva koja će svakog natjerati da zavoli pravi nearomatizirani čaj.

Kako sam danonoćno okružena čajevima, čajnim priborom, fotografijama čaja, knjigama, raznim stranicama, jedino što mogu je stalno razmišljati o čaju. Imam osjećaj da svaka osoba može pronaći savršen čaj za sebe (baš kao što svaka osoba može pronaći savršenu knjigu), i vrlo lako se navući.

Ponude naših čajoteka su prilično loše, uz tek poneki dobar čaj. Aromatizirani čajevi u obliku na koji smo navikli nisu izvorni čajevi, bez obzira što trgovci tvrdili. Objavljen je tako jednom sponzorirani članak na jednoj stranici o jednom aromatiziranom čaju jedne čajoteke (izbjegavam imena), gdje je čaj opisan kao “izvorni kineski čistač tijela”. Ta činjenica je lažna kao što je lažna činjenica da svinje lete. No, trgovci se trude svim silama, a zaboravljaju na činjenicu da prije svega u proizvodu, čak i čajnom, moramo uživati kako bi ga uopće imalo smisla konzumirati radi zdravstvenih pogodnosti. Također, taj čaj mora biti kvalitetan.

Posljednjih sam godina podijelila mnogo čajeva, najviše prijateljima koje redovito huškam na čajeve. Mnogi od njih uspjeli su pronaći čaj koji ih je oduševio, uz neizostavan komentar: nikad nisam mislila/mislio da nearomatizirani čaj može imati toliko okusa i mirisa. Ovdje završavam lamentiranja o iskustvima i prelazim na listu čajeva koja je dovoljna da svaka osoba zavoli čisti nearomatizirani čaj. Naravno – kvaliteta je presudna.

Pet čajeva koje bi svaki ljubitelj čaja trebao probati

  1. Pravi gao shan čaj – svi oni koji su imali prilike probati pravi tajvanski gao shan čaj uvijek su ostali oduševljeni. Vrlo je važno da se čaj kupuje u specijaliziranoj čajoteci, da je dobro pakiran i skladišten i vrlo često neće baš biti jeftin. Tu su i neki generički gao shan čajevi koji također mogu biti vrlo dobri ako dolaze od pouzdanog prodavača i pažljivo su skladišteni. Gao shan oolong čaj je u obliku kuglica i ima neodoljiv miris – i suhih i mokrih listića s vrlo vidljivim peteljkama i grančicama.
  2. Dan cong čaj – dan cong čaj možda traži pažljiviju pripremu, ali i miris i okus će oduševiti. Miris je mnogo jači nego sam okus, no toliko je intenzivan da je teško vjerovati kako se radi samo o čistom čaju. Dan cong čajevi dolaze iz kineske provincije Guangdong i vrlo je važno da bude kupljen kod provjerenog prodavača.Dakle, jeftine verzije s eBaya i nestručnih prodavača ne dolaze u obzir.
  3. Prava japanska sencha – prava kvalitetna japanska sencha trenutno je kod nas nedostupna. Srećom, vrlo je dostupna po odličnim cijenama u online trgovinama i stiže direktno iz Japana. Često prepričavam svoje iskustvo s čajem u Japanu – čak i najjeftiniji zeleni čaj u filter vrećicama mnogo je svježiji i bolji od bilo kojeg japanskog zelenog čaja na našem tržištu.
  4. Tie Guan Yin – jedan od najpopularnijih kineskih oolong čajeva – u zelenoj varijanti jedan je od najčešćih čajeva u ponudi europskih čajoteka – no, potreban je oprez. Često se prodaje i na eBayu za nevjerojatnih 99 centi, i to barem 100 grama. Napominjem kako sam jedini dobar Tie Guan Yin čaj nabavila ili od specijaliziranih online kineskih trgovina ili direktno u Kini, iako ne sumnjam da postoje još neke čajoteke u Europi ili Americi koje nude odlične primjerke. Čuvajte se dalje od jako suhih listića neprivlačne boje, trebao bi imati prekrasan svježi cvjetni miris i biti bez grančica.
  5. Crni čaj čokoladnog okusa – crni čajevi su možda jedni od najpopularnijih čajeva u Europi zahvaljujući Englezima. Kroz dugi niz godina prihvatili smo činjenicu da kupujemo ono što se nudi bez pogovora. Ima tu nekih odličnih čajeva, no niti jedan nije toliko poseban. Kineski, tajvanski ali i vijetnamski crni čajevi imaju izuzetne primjerke intenzivnog toplog čokoladnog i jako slatkog okusa koji su u potpunosti drukčiji od svega na što smo navikli.

Ovo je tek mala lista općenitih vrsta koje bi mogle privući mnoge simpatije među onima koji tek otkrivaju svijet čaja. Tu su i neke određene vrste ili određeni čajevi koji su toliko posebni da odmah privlače pažnju. Neki od njih su Qi Lai Shan oolong čajoteke Teamountains, Oriental Beauty čajoteke Nuvola tea, Haru Bancha čajoteke Yuuki-cha, Purple Rain čajoteke Hatvala, Gui Fei čajoteke Taiwan Tea Crafts, i mnogi mnogi drugi. Tek s dugoročnim i čestim eksperimentiranjem moći ćete sami prepoznati kvalitetu čajeva i vidjeti da je svijet čaja doista poseban i privlačan.

0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2017] Tea Chronicles Hosting: Orbis d.o.o.

Menu Title

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account